Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-09-30

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Filmletöltés ingyenesen a netről[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Szeretnék filmeket letölteni a Netről. Ezek lehetnének kis klippek, vagy teljes filmek. Amennyiben van valaki aki pontról pontra leírná nekem, mit kell tennem, megköszönném.

Tisztelettel: Tonio

--Tonioni vita 2010. szeptember 30., 00:20 (CEST)[válasz]

Hát, ez aztán tényleg hosszú téma. Én nem vállalkozom a végigmesélésére, elnézésedet kérem, más esetleg majd megteszi. De néhány alapirányt azért megmutatok, és arrafelé érdemes kutakodnod. Legális és ingyenes letöltenivaló a leginkább YouTube nyilvános videómegosztón találsz. Ott temérdek rövid apróság van, házivideók és efféle vegyes dolgok, de videóklipek, koncertfelvételek is akadnak szép számmal, viszont elég változatos minőségben. Van olyan is, hogy egy-egy filmet is feltesz valaki, sok darabra szeletelve, de ez nem jellemző, ráadásul a film forgalmazója hamar le tudja vetetni őket a kínálatból.

Egy kifejezetten fájlcserélő hálózat a Direct Connect, rövidítve DC. A lényeg az, hogy a neten kis társaságok (hubok) vannak, akik egy erre írt kliens programmal teszik a bejelentkezők számára letölthetővé - bizonyos feltételek teljesítése esetén - a saját kedvük szerint összeválogatott és megosztott (felkínált) programokat, zenéket, filmeket. Emellett pedig chatelnek. A filmek és zenék letöltése saját célra a jelen magyar jogállás szerint legális, a másokkal való megosztása, a feltöltés nem. A trial, shareware és ingyenes programok megosztása és letöltése is legális. A DC-n gyakran találni ritka vagy régi dolgokat is, a kínálat lassan változik.

A leghíresebb fájlmegosztó a torrent. A szócikk inkább technikai részletekkel foglalkozik, a helyzet az, hogy a DC-hez hasonlóan kis közösségek (trackerek) állnak össze a neten, és egy kliensprogram segítségével letöltenek (leach) a többiek által megosztott kínálatból. Letölteni itt is csak azt lehet, amit megoszt valaki más a többiekkel, tehát a saját gépéről letölthetővé teszi. (Ehhez hozzájárulnak az illegális torrentszerverek, amelyek nagy mennyiségű cuccot osztanak meg folyamatosan, esetleg a szervert használó tulajdonos, cég tudta nélkül is, vagy "alapítványi" üzemeltetésben, keress rá a Pirate Bay történetére.) A tagok számára ebben a megosztásban, a feltöltésben (seed) fenntartandó kvóták vannak, amelyek alulteljesítése kizárást eredményezhet. A "jobb" trackerek viszont ma már sokszor lezárultak, nem vesznek fel új tagokat.

A torrentezés lényege más, mint a DC, a letöltéshez először egy torrentfájlt kell kiválasztani a kínálatból és letölteni azt. Ez a fájl tartalmazza a letöltéshez szükséges technikai paramétereket, és a kliensprogramban ezt a torrentfájlt kell megnyitni, elindítani. A DC-hez képes nagy különbség, hogy amíg ott ha látsz valamit, a (majdnem biztosan) ott is van, letöltheted, bár ehhez ki kell várnod a sorodat. A torrentfájl megtalálása és letöltése viszont még nem elég, mert ez csak olyan, mint a katalóguscédula a könyvtárban, vagy egy termék egy katalógusban. Hiába látod a megnevezést, lehet, hogy már kifogyott, azaz ez esetben már mindenki kivette a megosztásából. Ha egy torrentfájlban azt látod, hogy S:0, akkor senki sem seedeli, senki sem osztja meg, valószínűleg nem is fogja már. A torrentvilágban a kínálat elég hamar forog, kevés dolgot lehet hónapok, évek múlva is megtalálni.

Mára elterjedt, hogy magukat a torrentfájlokat már nem csak tagok tölthetik le és használhatják fel, hanem a Google segítségével meg lehet találni azokat máshol is, pl. ezt. Ha ezt letöltöd és a kliensben elindítod, és van hozzá seeder, feltöltő is, akkor elméletileg le is tudod szedni. Minél több feltöltő van egy torrenthez, annál biztosabban és annál gyorsabban, mert a kliens egyszerre több feltöltőtől szedi össze részletekben a fájlt. 5-6 seeder már jó esély, 80 pedig azt ígéri, hogy akár egy óra múlva már nálad lehet a film. De ez csak a nagyon népszerű filmek és programok esetén van így. Az így igénybevett torrentek többnyire nemzetközi forrásúak, a klienssel ezt meg lehet nézni, és mókás, amikor egy magyar, egy cseh, egy belga, egy brazil és két amerikai seedertől kapod éppen a cuccot. A gördülékeny nemzetközi együttműködés első példája a világtörténelemben.

Nézd meg a szócikkek alján levő linkeket is, lesznek ott is hasznos tanácsok.

A torrentek között válogatni is kell, és érdemes odafigyelni a mások által írt véleményezésekre is. A torrent címe sok fontos részletet tartalmaz, de meg lehet nézni egy leírást is, további részletekkel. Ilyen részlet az, hogy van-e magyar hangja, magyar feliratozása, DVD-ről készült másolat-e, vagy moziban készült, gyenge minőségű felvétel-e egy vadonatúj filmről a türelmetleneknek (CAM), vagy a filmszalagról készült optikai másolat-e (TS), moziból felvett hanggal szinkronizált-e (CINEDUB), ilyenek. Értelemszerűen a "DVD rip" a legjobb. A letöltött anyag tartalmazhat DVD-képet (image file, IFO, VOB, ISO stb.) vagy multimédia-videót (AVI DivX/XviD, MPEG4, WMV stb.) Ez már külön mese.

A torrentkeresők között már sokszor lehet belefutni fizetős oldalakba. Ahol sebességet is mondanak a letöltéshez, az fizetős lesz. A listák elején ezek szoktak állni, nem is mindig van más lehetőség, szóval ne örülj, amíg nem látod megindulni magadnál a film letöltődését. Majd rájössz, hogy miről lehet megismerni a működőt a kamutól és a fizetőstől.

Ez volt a rövid verzió. Ennyivel már kezdhetsz valamihez, és menet közben még sokat lehet okosodni, légy türelmes és kitartó. És nincs mindig megoldás. Üdv. - Orion 8 vita 2010. szeptember 30., 01:16 (CEST)[válasz]

Manapság már nem a DVDRIP a legjobb (van pl. HDRIP, BRRIP), mindenesetre elég jó ahhoz, hogy az ember ne akarjon jobbat. A nagy fájlcserélők közül még az eMule az, ami említésre érdemes. – Tgrvita 2010. szeptember 30., 08:16 (CEST)[válasz]
Jó, hogy szóba hoztad ezeket; az ilyen formátumú változatok letöltése könnyen zárulhat csalódással, mert a HD-DVD és BluRay formátumú lemezekről készült közvetlen másolat nem írható DVD-re, közönséges asztali lejátszó sem ismerné fel, emiatt csak a számítógép monitorján lehet megnézhető, de ehhez is külön lejátszóprogramot kell beszereni. Biztos vannak ilyenek, csak én még nem foglalkoztam velük. Még a viszonylag régi Matroska burkolóformátummal is csak baj van, vagyis például az x264, H264, 720p, 1080p jelzések kétségessé teszik a felhasználhatóságát a letöltött filmnek egy szokásos konfiguráción. - Orion 8 vita 2010. október 1., 00:56 (CEST)[válasz]

legal disclaimer: természetesen mi wikipédisták mindezt csak elméletben tudjuk, soha nem használunk ilyet… :D Alensha 2010. szeptember 30., 01:51 (CEST)[válasz]

Hát persze, én is csak más nyelvű wikikből fordítottam. :-)
Élénken él az a tévhit, hogy a fájlcserélők használata büntetendő, tilos dolog. Ez tévhit. A fájlcserélő ingyenes fájlok megosztására is használható, és használják is. Nagyobb szoftverforgalmazók megtették már egypárszor, hogy az új programjuk próbaverzióját fájlcserélőkre is kitették, hogy tehermentesítsék a saját, egyéb forgalmat is kiszolgáló szervereiket. Próbaverziót letölteni akárhonnan – szívesség a gyártónak, ez tény. Én is töltöttem már le fájlcserélőkről számos legális próbaverziót, amikor azt a forgalmazó már levette a saját oldaláról, mert inkább az új verziót reklámozta, nekem pedig az nem tetszett. Tudjuk, hogy az új főverzió gyakran csak csicsásabb a réginél, cserébe viszont lassabb is. Néha nehéz egy korábbi, becsiszolt példányt felkutatni. Amelyhez a felhasználói licensz megvásárlása már a forgalmazónál intézendő, utólag. Az ingyenes programok letöltéséről nem is beszélve.
"A férfi ott állt lihegve, egy hatalmas késsel a kezében." Veszélyes jelenet, igaz? Pedig lehet, hogy csak a hatodik pontyot pucolta már meg, mert estére nagy társaság jön vacsorára. A fájlcserélő sem automatikusan illegális tevékenységet végez, csak van olyan része is. A jog az előítéletességet nem ismeri el, tehát nem jelentheti ki senki, hogy ha valaki megnyit egy torrent-klienst, akkor biztosan éppen lopni készül.
Filmet nézni ma a tévécsatornákon majdnem fölösleges, tudjuk. Levágják, megvágják, csonkítják, összefirkálják, tulajdonképpen érthetetlen, hogy mindezt hogy tehetik a film gyártójának közbeavatkozása nélkül. Ezért ma az, aki egy filmet úgy szeretne megnézni, ahogy azt például húsz éve a tévében megtehette, az ma DVD-ről nézi meg, ha sok pénze van, vagy pedig letölti és úgy nézi meg. A hazai jogalkalmazók talán megértik ennek a kényszernek egy részét, ezért van még mindig érvényben az utolsó nyilatkozat, amely szerint egy film letöltését saját megtekintésre nem kívánják büntetni. Egy éppen moziba került film esetében persze harapósak, érthető módon, de velem például még nem történt meg az, hogy egy új mozifilmet letöltöttem és megnéztem. Rossz minőségben, bödönhanggal, minek? Amikor már valamelyik tévé is adja, egy-két évvel később, akkor jut eszembe, hogy meg kellene nézni, és azért, hogy akkor nézhessem meg, amikor az nekem jó, olykor inkább letöltöm és úgy nézem meg, csonkítatlanul, háborítatlanul. A forgalmazónak teljesen mindegy. És az Artisjusnak is, ezt érdemes észben tartani. - Orion 8 vita 2010. szeptember 30., 05:26 (CEST)[válasz]

Az Artisjusnak nem mindegy, mert ha kiírod a filmet, ők is kapják a CD árába épített jogdíjat (már ha nem Szlovákiából/pult alatt veszed, de ez egy másik történet), miközben a filmesek szerzői jogait meg nem nekik kell védni. Ezért is állhat elő az a furcsa helyzet, hogy - a jogvédő szervezetek közül egyetlenként - kifejezetten védeni szokták a magáncélú letöltés lehetőségét, miközben pl. a ProArt az eltörléséért lobbizik. – Tgrvita 2010. szeptember 30., 08:16 (CEST)[válasz]

http://cinemastore.hu/index.php?page=movie
http://www.dolldevil.com/
És ez a két web-oldal milyen kategória? Az elsőről egyszerűbb a film-letöltés, a másodikról kicsit komplikáltabb (de van párhuzamos letöltés) - teljes DVD- és mozifilmek tölthetők le innen! Ha nem a fizetős megoldást választom, akkor egy kicsit lassú és macerás a letöltés, de az ingyenes megoldás választása esetén is megvan az a lehetőség, hogy egy este (3-4 óra alatt, ha nem túl sok darabra van szétbontva a teljes film) akár két filmet is letöltsek... Persze, csak olyan filmeket, amiket mások feltöltöttek... Amit Orion mesélt el, torrentről, meg nem is tudom még miről, arról ezeken a web-oldalakon egy szó sincs! És Artisjus sem kerül szóba...
Én e két web-oldalról kb. fél éve szereztem tudomást. Mi a véleményetek az egészről?
vitorlavita 2010. szeptember 30., 10:14 (CEST)[válasz]
Az ArtisJus nem szokott szóba kerülni. Az ördögöt nem jó emlegetni. :-)
A Cinemastore-ról nem tudtam megállapítani a teljes igazságot, de a torrenthez hasonló dolognak látszik: központi kínálatjegyzék van, nincs központi letöltőszerver, egyéni megosztások valószínűleg peer-to-peer (p2p) letöltésének koordinálása az oldal feladata. Meg lehet próbálkozni a regisztrálással, de frissített víruskereső és érzékeny tűzfal a kezdetben nagyon ajánlott. A Dolldevil oldalától viszont lefagy a böngészőm, ami viszont nem jó jel.
Tgr-nek nagyon igaza van, a ProArt még nem helyezkedett el olyan jól a hatalom oldalvizén, mint az Artisjus, akiknek már szinte automatikusan van igazuk, ámde nekik (vaskos) hasznuk van az üres DVD-kből, vagyis: Emberek! Pártoljátok az Artisjus érdekeit! Töltsetek le minél több filmet a netről!
A letöltések során elérhető maximális sebességről pedig jó lesz még megkérdezni az internetszolgáltatótokat is, mielőtt nagyon lelkessé váltok az ígért sebességtől. A szolgáltatók ugyanis a p2p letöltések során igénybe vehető sávszélességet gorombán korlátozni szokták, csak az éjjeli órákban szokott az örök vesztésre álló júzer a reklámokban látható értékekhez közeli sebességeket megkapni. A korlátozás hatásossága és mértéke változó, de a tényét már nem tagadják, csak mellébeszélnek. - Orion 8 vita 2010. szeptember 30., 22:29 (CEST)[válasz]

hát ha az artisjus az üres CD-k jogdíjára pályázik, akkor velem melléfogott, mert többnyire csak a vinyón tárolom a filmjeimet; úgyis csak egyszer-kétszer nézek meg mindent, vagyis különösebben nem izgat, ha bedöglik a vinyó és elvész. (ha meg mégis kell utána a film, akkor pár óra alatt lejön netről megint…) Alensha 2010. október 2., 20:48 (CEST)[válasz]

Csssst... Ezt nekik nem szabad tudni... :-) - Orion 8 vita 2010. október 3., 01:03 (CEST)[válasz]
igaz... kedves Artisjus! hazudtam az előbb. Alensha 2010. október 3., 01:14 (CEST)[válasz]

Festmény szignójából a festő megállapítása[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy van egy festményem, melynek közepén Jézus látható, aki egy rózsaszín ruhás angyalkával beszélget.

A kép jobb alsó sarkában a szignó: I.n.d. Szeretném kideríteni mely festő munkája lehet. Köszönettel: lazartunde@xxx.hu

--89.148.122.141 (vita) 2010. szeptember 30., 09:09 (CEST)[válasz]

(A Te érdekedben kitöröltük az itt megadott személyes adatokat. A web-oldalunk nyilvános, bárki olvashatja: ezért nem tanácsoljuk, hogy az e-mail-címedet, címedet, telefonszámodat vagy más hasonló személyes adatodat az interneten így közzétedd. A választ kizárólag ugyanide, a kérdésed alá írjuk.)

Középiskola keresése Tiszafüreden[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy tiszafüreden 2011-es tanévben milyen szakok indulnak?És hol?Hiperaktív gyerek hova jelentkezhet tiszafüreden?Milyen szakmát válasszon?
--84.224.70.70 (vita) 2010. szeptember 30., 09:55 (CEST)[válasz]

Ez még nem igazi válasz:

Én, mint gyermektelen agglegény, csak azt tudom ajánlani, hogy - ha nekem ilyen kérdésem lenne - először a gyerek mostani osztályfőnökéhez, másodszor a helyi családsegítő szolgálathoz fordulnék... Szerintem ők vannak leginkább tisztában azzal, mi a helyes tanács számodra! - vitorlavita 2010. szeptember 30., 10:36 (CEST)[válasz]

A hiperaktív gyerek olyan szakmát válasszon, amiben sokat járhat, mozoghat. Szalakóta vita 2010. szeptember 30., 11:10 (CEST)[válasz]

Szerintem pedig érdemes lenne felkeresni egy pályaválasztási tanácsadót, hiszen ő jobban tudja, hogy mi való egy hiperaktív gyermeknek. - Prücsök Panaszkönyv 2010. szeptember 30., 12:35 (CEST)[válasz]

Ha még nem történt ilyesmi, akkor ha majd jut rá idő, legalább egy beszélgetésre alkalmat kellene találni az iskolapszichológussal, ha van olyan, vagy pedig egy gyermekpszichológussal - valamelyik ilyen szakrendelőben -, mert a hiperaktivitás elég sokszor más természetű pszichés zavarnak is a "fedőtünete" tud lenni, amelyet felfedve az egész probléma egyszerűen eltüntethető lehet. A pszichés zavarok közé olyan egyszerű dolgok is értendők, mint egy régi, feloldatlan félelem egy felnőtt számára érdektelen jelenségtől vagy tárgytól, személytől; szorongás a szülőnek való megfelelni vágyás miatt; aggodalom a gyerekközösségben keresett elfogadottságért stb. Ha netán ilyen motívum van a háttérben, és ennek kiderítéséhez mindenképpen képzett szakember szükséges, akkor érdemes a bajt a forrásnál orvosolni egyszer s mindenkkorra, gyakran ez a könnyebb, nem a járulékos nehézségek elleni harc. - Orion 8 vita 2010. szeptember 30., 22:42 (CEST)[válasz]

Petőfi Sándor, tápanyag[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

1. Azt szeretném megtudni, hogy hol szavalta el Petőfi Sándor 1848. március 15-én a Nemzeti dalt?
2. Melyik nem tápanyag?-zsír-oxigén-szénhidrát-vitamin-fehérje?
--Laura Cloe vita 2010. szeptember 30., 18:10 (CEST)[válasz]

válaszok:

1. Olvasd el a Nemzeti_dal című szócikkünket! Benne van a válasz!
2. Azt gondold meg, melyik az az összetevő a felsoroltak közül, amelyért nem teszel külön „erőfeszítést”, hogy a szervezetedbe jusson! Ez azért van így, mert az élet alapja az, hogy táplálékban tárolt energia (lassú) égéssel - azaz oxidációval - válik az élő szervezet számára hozzáférhetővé. Vagyis, az oxidáló anyag szervezetünkbeli jelenlétére állandó szükségünk van, így az élet evolúciója az oxigént nem táplálkozás révén juttatja szervezetünkbe!
vitorlavita 2010. szeptember 30., 18:59 (CEST)[válasz]